Web Analytics Made Easy - Statcounter

عوارض سالیانه خودرو پولی است که بابت تردد خودرو هر ساله باید پرداخت شود اما به تازگی به عوارض سالیانه خودرو عنوانی به نام جریمه فرسودگی خودر نیز اضافه شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ "هر دم از این باغ بری میرسد" بهترین واژگانی است که می توان در قبال تازه ترین اقدام شهرداری پایتخت به کار برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حتما تاکنون بارها این این ضرب المثل را شنیده و یا به کار برده اید.این بار در وصف شهردای تهران و اقدام عجیب صورت گرفته باید این ضرب المثل را به کار برد.

  عوارض سالیانه خودرو پولی است که بابت تردد خودرو هر ساله باید پرداخت شود اما به تازگی به عوارض سالیانه خودرو عنوانی به نام جریمه فرسودگی خودر نیز اضافه شده است.   طبق قانون هیات دولت هر ساله براساس جدولی سن فرسودگی انواع خودروها را ابلاغ می‌کند، بر این اساس برای سال 98 برای سواری ۲۰ سال، برای خودروهای سنگین، کامیون و کامیون کشنده ۲۵ سال و در نهایت سن فرسودگی تاکسی‌ها را ۱۰ سال اعلام کرده است.   اما جریمه فرسودگی خودرو در حالی از مالکان خودرو ها گرفته می شود که داری معاینه فنی هستند و هنوز به سن فرسودگی نرسیده اند.   سوالی که اینجا پیش می آید این است که خودروی که هر ساله معاینه فنی می گیرد و هنوز به سن 20سال که قانون گفته است فرسوده می شود نرسیده، چرا باید جریمه فرسودگی پرداخت کند؟ پیگیری های خبرنگار ما با مسئولان شهرداری به نتیچه نرسید و هر کدام اظهار بی اطلاعی کردند.   بعد از تماس های مکرر با سامانه 137شهرداری تهران آنها نیز اعلام کردند که از موضوع جریمه فرسودگی اطلاعی نداریم و باید با دفاتر خدمات الکترونیک شهرتماس بگیرید و بعد از  مراجعه خبرنگار ما به این دفاتر اظهار داشتند طبق قانون شهرداری هر وسیله ای که از زمان تولید آن ده سال گذشته باشد فرسوده به حساب می آید و باید جریمه فرسودگی پرداخت کند و این قانون مربوط به امسال نیست و ازسال های گذشته نیز بوده است.   اما طبق اطلاعات خبرنگار ما جریمه فرسودگی برای خودرو های شهر تهران از امسال اعمال شده است و سال های گذشته چنین چیزی نبوده است.     حال باید از مسئولین پرسید با وجود تحریم ها و اوضاع اقتصادی نامناسبی که گریبان مردم را گرفته است، گرفتن پول از آنها با عناوین مختلف چه معنایی می تواند داشته باشد و به جز اضافه شدن مشکلی بر مشکلات آنها چه سودی می تواند برای آنها داشته باشد.   سوال دیگری که اینجا پیش می آید این است که شهرداری تهران در قبال پولی های که از مردم می گیرد چه خدماتی را ارائه می دهد؟   اینکه ساز و کار محاسبه جریمه فرسودگی به چه شکلی است نیز خودش جای سوال دارد و ابهام های فراوانی دارد که امیدواریم مسئولین شهرداری تهران برای حل آن تدبیری بیانیدشند و داستان آن مانند  دیگر موضوعات حل نشده قبلی که همچنان مسکوت مانده است نشود. انتهای پیام/  

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۲۹۷۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرقت خودرو با قیچی آرایشی زنانه زیر ۱۰ ثانیه

سارقی جوان که در حیاط پلیس آگاهی با نام حرفه ای از او یاد می شود؛ شگرد خاصی در دزدی دارد و به گفته خودش زیر ۱۰ ثانیه با استفاده از قیچی آرایشی زنانه خودروهای خارجی را سرقت می کند.

به گزارش ایرنا، لحظه ای دست از صورتش برنمی دارد تا مبادا تصویرش پخش و رسانه ای شود؛ انواع سارقان خودرو و لوازم ماشین در محوطه میدان صبحگاه آگاهی پلیس تهران بزرگ کنار هم و به صورت جمعی نشسته اند اما این سارق حرفه ای خودرو از آن سوژه های داغ رسانه ای است.

باندی ندارد، خودش است و مالخری که مفت‌خری می کند و خیلی تردستانه سعی دارد خود را از دید دوربین ها و خبرنگاران دور کند؛ نزدیک می شوم و تنها چیزی که از چهره اش پیداست دستان دستبند خورده با تتویی خاص روی مچ دست چپ است.

چپ دستی که با تردستی زیر ۱۰ ثانیه با قیچی آرایشی زنانه اقدام به سرقت خودرو خارجی می کند و به گواه افسر پرونده اش بسیار باهوش است؛ با خود می اندیشم که اگر راه علم و تحصیل را پیش می گرفت مسیر زندگی اش تغییر می کرد و شاید امروز مصاحبه ای از جنس دیگر با این جوان انجام می شد اما افسوس.

جوان چپ دست سارقی که با قیچی زنانه قفل خودرو را باز می کرد و با استفاده از آن بدون سوئیچ ماشین روشن می کند و البته که می گویند: او سلطان سرقت خودروی «مزدا سه» است.

خودش درمورد شگرد سرقت هایش می گوید: «تو کوچه و خیابون ها دنبال سوژه می گشتم و ماشینی که خوشم میومد رو با قیچی باز می کردم، سوار می شدم و می رفتم.»

او درمورد تعداد خودروهایی که دزیده هم اضافه می کند: واقعیت دقیق یادم نیست چون تعدادش زیاده بوده.

این متهم درخصوص نحوه قیمت گذاری و فروش خودروی های سرقتی از جمله «مزدا سه» ادامه می دهد: «بیشتر لوازم داخلی اش را باز می کردم و می فروختم؛ بعدم هم ی دوری با ماشین میزدم و بعد ولش می کردم تو ی خیابون.»

«بالا و پایین شهر یا زمان دزدی برام مهم نبود فقط نوع ماشین منو جذب می کرد.»

اما توصیه این سارق هم به شهروندان برای جلوگیری از سرقت خودرو در نوع خود جالب است؛ او تصریح می کند: به طور معمول هر نوع ماشینی را می توان دزدید.

از او می پرسم که نصب تجهیزات ایمنی مثل دزدگیر و قفل پدال روی خودرو هم مانع سرقت خودرو نمی شود که باز هم سری تکان داده و می گوید: فقط یکم در زمان سرقت تاخیر ایجاد می کنه.

این سارق که تاکنون دو بار سابقه دستگیری دارد به قول خودش علاقه خاصی به سرقت خودروهای خارجی به ویژه مزدا سه دارد.

آخرین سوالم از این سارق تردست در مورد این است که چه میزان زمان برای سرقت یک خودرو نیاز دارد که با طعنه یادآوری می کند: ماشین خارجی اگر دزدگیر داشته باشه ۲۰ ثانیه و اگر نداشته باشه زیر ۱۰ ثانیه.

در همین رابطه رییس پلیس آگاهی پایتخت صبح امروز در حاشیه نمایشگاه طرح دستگیری سارقان و مالخران وسایل نقلیه در گفت وگو با خبرنگاران با موضوع ارتقای ایمنی خودروها گفت: جلسات مستمری درخصوص ایمنی و امنیت خودروها با خودروسازان داخلی داریم و در این جلسات از آنها خواسته‌ایم که خودروها به ردیاب مجهز شوند.

سردار علی ولی‌پور گودرزی افزود: در جلسات مستمر خود با شرکت‌های خودروساز داخلی که شخص استاندار تهران هم حضور دارند، نظرات و دیدگاه‌های خود را مطرح می‌کنیم تا معایب خودروها را برطرف کنند البته در این راستا تولید برخی خودروها که امنیت و ایمنی لازم را نداشتند، متوقف شده است.

رییس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی پایتخت اضافه کرد: استفاده از وسایل و تجهیزات الکترونیکی درخودروها راهکار خوبی برای ممانعت از سرقت خودروها بوده و می‌تواند سرنخ خوبی برای پیدا شدن وسیله نقلیه بعد از سرقت باشد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • معرفی جان سخت‌ترین خودروها در جهان (+عکس)
  • سرقت خودرو با قیچی آرایشی زنانه زیر ۱۰ ثانیه
  • نصب ردیاب خودرو اجباری شد
  • ایمنی تاورکرین‌ها در پایتخت بیشتر می‌شود
  • شبیخون پلیس آگاهی تهران به ۵۷ سارق خودرو
  • شبیخون پلیس آگاهی تهران به ۵۷ سارق حرفه ای خودرو
  • مبارزه با موش‌های پایتخت در آستانه فصل گرما زودتر آغاز شود
  • نصب برچسب و چراغ زنون : ممنوع
  • تغییر ارکان خودرو، نصب برچسب و استفاده از چراغ زنون ممنوع است/ خودرو‌های آف‌رود تابع قوانین باشند
  • ۶۳مرکز معاینه فنی خودرو در استان تهران به مردم خدمت رسانی می کنند